Krabatens tanker om privatøkonomi

Din privatøkonomi

Tingene i livet som virkelig betyr noe. Din familie, ditt hjem, dine lidenskaper og din karriere. Alle har en. Din er like unik for deg som dine fingeravtrykk, og er i stadig endring. Hver ny og spennende scene i livet tvinger oss til å se dypt ut i våre egen privatøkonomi.

I disse usikre økonomiske tider er det fristende å skylde på andre for din økonomiske situasjon, spesielt når nyheter om økt beskatning og avgifter florerer i nyhetsbildet. Selv om media og økonomiske eksperter vil at vi skal tro på noe annet, kan du ikke kontrollere den generelle økonomien, ei heller politikerne i vesentlig grad. Hva du kan kontrollere, er det vi liker å kalle din privatøkonomi – det vil si din egen økonomiske situasjon og dens generelle retning, helse og vitalitet.

Styring av din egen privatøkonomi betyr ikke lenger å være avhengig av svingningene i den eksterne økonomien, arbeidsledigheten, eller hvilket parti som er på regjeringskontoret. La oss hjelpe deg med å ta tilbake kontrollen over dine egne bekymringer.

De grunnleggende prinsippene for smart pengehåndtering gjelder fortsatt uansett hvor forvirrende ting er på et høyere nivå. Vi tilbyr følgende råd og tips for å ivareta din privatøkonomi:

Gjør en livsstilsendring

Ved å ta tak i dagens økonomiske situasjon og gjøre noe med den, vil du etter hvert få råd til å spare mer. Formelen er enkel: Bruk mindre og spar mer. Det er lettere sagt enn gjort. For å spare mye penger må du gjøre mer enn en halvhjertet innsats.

Vi har skrevet en egen artikkel om dette emnet, hvor du får flere råd på hvordan du kan gjennomføre denne endringen, blant annet ved å unngå ny gjeld, sette overkommelige sparemål og betale inn mer til deg selv.

Redusér boliglånet

I artikkelen ”Senk dine lånekostnader” som du finner på websiden vår får du hele 5 tips på hvordan du kan senke boliglånet ditt på, og du kan fritt velge hva som passer deg best.

Høye utgifter på boliglånet kan utgjøre en stor del av inntektene dine, og gir deg da lite å dekke resten av dine faste utgifter hver måned med. Hvordan vil økonomien din være om du senker disse utgiftene?

Investeringer

Her hos oss vil du finne en rekke artikler som gir deg tips til investeringer i ulike markeder, deriblant:

Investere i eiendom

Investering i fast eiendom har blitt stadig mer populært, og er et vanlig investeringsverktøy i Norge. Selv om eiendomsmarkedet har mange muligheter til å gi store gevinster, er kjøp og eie av fast eiendom mye mer komplisert enn å investere i aksjer og obligasjoner. Vi introduserer deg til fast eiendom som en investering.

Investere i aksjer

Investering i aksjer kan være vanskelig. Før du kjøper din første aksje, bør du mestre grunnleggende begreper om aksjeinvestering. Tipsene som du finner på vår webside vil ikke gjøre deg til en god investor over natten, men det vil gi deg en god start.

Investere i binære opsjoner og CFD’er

Gjennom dedikerte artikler gir vi deg også innføring i trading med binære opsjoner og CFD’er. Vi forklarer hva de ulike begrepene betyr, samt gir en del tips for hva du bør fokusere på dersom dette er en ny måte å investere pengene dine på.

Dersom du ikke ønsker å dedikere deg til aksjeinnsikt og lære om disse tingene, kan derimot fondsparing være noe for deg. Et fond er en samling av aksjer, rentepapirer og obligasjoner og sprer risikoen. Disse er forvaltet passivt eller aktivt, som betyr at de henholdsvis speiler en indeks (alle selskap på én børs f eks) eller at en fondsforvalter plasserer fondets aktiva i selskaper de har mest tro på. Ser man på historisk avkastning har dette gitt veldig gode resultater over tid.

Kilder/mer lesestoff: