Boliglån

Et boliglån er en avtale som gjør at en låner kan bruke eiendom som sikkerhet for å sikre et lån.I de fleste tilfeller refererer begrepet til et boliglån: Når du låner for å kjøpe et hus, skriver du en avtale som sier at utlåner har rett til å kreve inn hele beløpet hvis du ikke gjør dine nødvendige innbetalinger på lånet. Og viktigst av alt, banken kan ta eiendommen i sikkerhet eller tvinge deg til å flytte ut slik at de kan selge hjemmet ditt.

Salgsinntektene vil bli brukt til å betale ut eventuell gjeld du fremdeles skylder på eiendommen.

Et boliglån er en avtale

Begrepene ”boliglån” og ”huslån” brukes ofte om hverandre. Teknisk sett er et boliglån avtalen som gjør boliglånet ditt mulig – ikke selve lånet. For eiendomsmeglingstransaksjoner må avtaler være skriftlige, og en pant er et dokument som blant annet gir din utlåner rett til å ta sikkerhet i hjemmet ditt.

Boliglån gjør det mulig å kjøpe

Fast eiendom er dyrt. De fleste har ikke spart penger nok til å kunne kjøpe et hjem, så de gjør en forskuddsbetaling på 20 prosent og låner resten. Det gjør at du ikke har behovet for å ha spart tusenvis av kroner på forhånd. Bankene er bare villige til å gi deg så mye penger når de har en måte å redusere risikoen på.

Sikkerhet for banker: Bankene beskytter seg ved å kreve at du bruker eiendommen du kjøper som sikkerhet. For å gjøre det, ”lover du” eiendommen som sikkerhet, og det løftet er ditt ”boliglån”. I den fulle utskriften av avtalen din får banken tillatelse til å sette en pant i hjemmet ditt slik at de kan overta hjemmet hvis det er nødvendig.

Rimeligere lån

Låntakere får også fordel av denne avtalen. Ved å hjelpe utlåner å redusere risikoen, betaler låntakeren en lavere rente. Boliglån brukes som oftes av forbrukere (enkeltpersoner og familier), men bedrifter og andre organisasjoner kan også kjøpe eiendom med et boliglån.

For deg som lånetaker, er det viktig å regne på hva som blir best for deg. Er det lang nedbetalingstid, gir dette litt bedre rom hver måned, men lånet blir dyrere over tid. Du må også se på om det er annuitetslån eller serielån som passer deg best. Du kan lese mer om forskjellene her.

Forhåndsgodkjennelse

Det er best å vite hvor mye du kan låne lenge før du begynner å handle hus (eller lån). En måte å gjøre det på er å få forhåndsgodkjenning av en utlåner. Dette er en foreløpig prosess hvor långivere vurderer kredittinformasjon og inntekten til deg og evt medlåntager. Med den informasjonen kan de gi deg et maksimalt lånebeløp som de sannsynligvis vil godkjenne. Dette betyr ikke nødvendigvis at du er godkjent – spesielt ikke for en bestemt eiendom – men det er nyttig informasjon, og et forhåndsgodkjent brev kan bidra til å styrke tilbudet. Når du er under kontrakt, vil långivere se nærmere på alt og utstede en offisiell godkjenning (eller et avslag).

Hvor mye bør man låne?

Långivere forteller alltid hvor mye du kan låne, men de diskuterer ikke hvor mye du ”skal” låne. Ansvaret faller på deg til å bestemme hvor mye du skal bruke på et hus, hvilken type lån du skal bruke, og hvor stor forskuddsbetaling du vil bidra med (påvirker renten). Alle disse faktorene bestemmer hvor mye du skal betale hver måned, og hvor mye du vil betaler over lånets levetid (mindre lån fører til mindre månedlige utbetalinger og mindre rentekostnader). Det er risikabelt å låne det maksimalt tilgjengelige beløpet, spesielt hvis du foretrekker å ha litt ekstra å rutte med i ditt månedlige budsjett.