Få råd til å spare mer

Når det gjelder å bli rik, er formelen enkel: Bruk mindre og spar mer.

Det er lettere sagt enn gjort. For å spare mye penger må du gjøre mer enn en halvhjertet innsats. Du må gjøre en livsstilsendring.

Betal inn til deg selv først

Den enkleste måten å spare penger fremfor å bruke de, er å sørge for at du aldri får sjansen til å bruke pengene i utgangspunktet. Å ordne det slik at en del av hver lønnsslipp skal settes direkte inn i en sparekonto eller en pensjonskonto, tar stress og frustrasjon ut av prosessen ved å bestemme hvor mye penger du skal spare og hvor mye du skal beholde hver måned – i utgangspunktet sparer du automatisk og pengene du sparer hver måned er dine, og kan brukes som du vil. Over tid kan innskudd, til og med en liten del av hver lønnsslipp, bli til gode penger (spesielt når du tar hensyn til renten), så start så snart du kan for maksimalt utbytte.

  • For å sette opp et automatisk innskudd, snakk med lønnspersonalet på jobben din (eller, hvis din arbeidsgiver bruker en, din tredjeparts lønnstjeneste). Hvis du kan, oppgi kontoinformasjon til en sparekonto som er skilt fra din vanlige konto. De fleste steder bør du generelt kunne sette opp et direkte innskuddssystem uten problemer.
  • Hvis du av en eller annen grunn ikke kan sette opp et automatisk innskudd for hver lønnsslipp (for eksempel hvis du lønner deg selv ved frilansearbeid eller betales for det meste i kontanter), bestemmer du for deg for et bestemt kontantbeløp som du manuelt setter inn på en sparekonto hver måned og holder fast ved dette målet.

Unngå ny gjeld

Noe gjeld er i hovedsak uunngåelig. For eksempel har bare de som er svært rike penger til å kjøpe et hus kontant, men millioner av mennesker er i stand til å kjøpe hus ved å ta opp lån og sakte betale dem tilbake. Men generelt sett: når du kan unngå å få gjeld, gjør du det. Å betale en sum penger på forhånd er alltid billigere i det lange løp, enn å betale et tilsvarende lån, siden renter samler seg over tid.

Hvis du tar opp et uunnngåelig lån, prøv å gjøre så stor nedbetaling som mulig. Jo mer av kostnaden for kjøpet du kan dekke opp på forskudd, jo raskere betaler du lånet ditt og jo mindre penger vil du bruke på renter.

Mens alles økonomiske situasjon er forskjellig, anbefaler de fleste banker at gjeldsgraden skal være ca 10% av inntektene dine, mens alt under 20% regnes som sunt. Omtrent 36% er sett på som en ”øvre grense” for gjeldsgrad.

Sett overkommelige sparemål

Det er mye enklere å spare hvis du vet at du har noe å spare til. Sett deg sparemål som er innenfor rekkevidde for å motivere deg selv til å ta de tøffe økonomiske beslutningene som trengs for å spare ansvarlig. For alvorlige mål som for å kjøpe hus eller pensjonere seg, kan målene dine ta år eller tiår å oppnå. I disse tilfellene er det viktig å overvåke fremdriften jevnlig. Bare ved å gå tilbake og ta en titt på det store bildet kan du få en følelse av hvor langt du har kommet og hvor langt du har igjen å gå.

Store mål, som pensjon, tar svært lang tid å oppnå. I tiden som trengs for å nå disse målene, er de finansielle markedene sannsynligvis forskjellige fra det de er i dag. Det kan hende du må bruke litt tid på å undersøke den forventede fremtidige tilstanden til markedet før du angir målet ditt. For eksempel, hvis du er i de viktigste inntektsårene dine, sier de fleste økonomiske kommentatorer at du trenger rundt 60-85% av din nåværende årlige inntekt for å opprettholde din nåværende livsstil hvert år du er pensjonert.

Hva sparer du til?

Det er viktig å spare på riktig måte. Sparer du til bedre økonomi i fremtiden, kan aksjesparing og/eller fond lønne seg. Ønsker du imidlertid å etablere deg med hus, er selvsagt BSU å foretrekke. Og denne typen boligsparing er så gunstig at det lønner seg å spare selv om du ikke har tenkt på bolig i nærmeste fremtid. Du får nemlig opp til 5000 kroner tilbake på skatten hvert år, i tillegg til markedets beste rente. De fleste banker gir godt over 3% rente på midlene her.

Lurer du på hvordan du skal få det til? Les mer om hvordan Martin klarte det, selv uten å ha veldig mye penger.