Handle med CFD’er

Enkelt sagt, CFD-handel (Contracts For Difference) lar deg spekulere på prisbevegelsen på en rekke finansielle markeder som indekser, aksjer, valutaer, varer og obligasjoner, uansett om prisene stiger eller faller. Selv om du spekulerer på prisbevegelse i stedet for å eie det underliggende instrumentet, kan du likevel tjene penger hvis markedet beveger seg i din favør.

Hvorfor er CFD-handel populært blant investorer?

CFD er en populær måte for investorer å aktivt handle med finansielle markeder. Dette skyldes at CFD er:

  • Fleksibelt – du kan handle på stigende og fallende markeder
  • Handel på fallende markeder (kort) samt stigende markeder (lang)
  • Bruk en liten sum penger til å kontrollere en mye større verdi posisjon
  • Du kan bruke CFDer til å kompensere for potensielt tap i verdien av dine fysiske investeringer ved å handle kortsiktig

Hvordan fungerer CFD-handel?

Når du åpner en CFD posisjon, velger du hvor mye CFD’er du vil handle, og fortjenesten din vil stige i takt med hvert punkt markedet beveger seg i din favør. Hvis du tror prisen på ditt valgte marked vil gå opp, klikker du på kjøp og fortjenesten din vil stige i takt med en økning i den prisen. Men hvis prisen faller, vil du tape for hvert punkt det beveger seg mot deg.

Hvis du for eksempel tror oljeprisen skal gå opp, kan du plassere en trade med 5 CFD til en pris på 5325. Hvis markedet stiger 30 poeng til 5350 og du lukket ut posisjonen din, ville du fått en fortjeneste på 1500 kroner, 30 ganger de 5 kontraktene du kjøpte.

Men hvis markedet beveger seg mot deg og prisen på olje faller 30 poeng til 5300, vil du tape 1500 kroner.

Trading på fallende markeder

I motsetning til tradisjonell handel med aksjer, hvis du tror at et marked vil falle i verdi, kan man med CFD-handel selge et marked, kjent som å gå kort, og gi et potensielt overskudd fra fallende priser.

Eksempel

USA 500 handler på 2340. Du tror at USA 500 vil falle som du forventer at kommende prognoser vil skuffe. Du åpner en salgsposisjon på 5 US 500 CFDer med pris på 2340.

USA 500 faller med 65 poeng til 2275 og du bestemmer deg for å lukke handelen din.

Sikring

Fordi CFD-er gir deg mulighet til å selge og dermed gi en potensiell gevinst av fallende markedspriser, kan de brukes som et verktøy av investorer som ”sikring” for å kompensere for tap som er gjort i deres fysiske porteføljer.

Hvis du for eksempel eier aksjer til en gitt verdi, og du er bekymret for at verdien vil droppe, kan du bidra til å beskytte din aksjeportefølje. Skulle aksjekursen falle med 5% i det underliggende markedet, vil verdifallet på aksjeporteføljen bli kompensert av en gevinst i CFD-handelen din med kort salg. På denne måten kan du beskytte deg selv uten å gå gjennom kostnader og ulempe ved å likvidere beholdningene dine.