Investere i aksjer

Aksjer er en egenkapitalinvestering som representerer et eierskap i et selskap og gir deg rett til en del av det selskapets inntjening og eiendeler. Felles aksje gir aksjonærer stemmerett, men ingen garanti for utbytte. Foretrukne aksjer gir ingen stemmerett, men garanterer vanligvis utbyttebetaling. Tidligere fikk aksjonærene et papirbevis – kalt en sikkerhet – som verifiserte antall aksjer de eide. I dag deles eierskap vanligvis elektronisk, og aksjene holdes kontroll på av meglerfirmaet.

Investering i aksjer kan være vanskelig. Før du kjøper din første aksje, bør du mestre grunnleggende begreper om aksjeinvestering. Dette vil ikke gjøre deg til en god investor over natten, men bare når du forstår grunnlaget for å investere, kan du lære å investere i aksjer med selvtillit.

Velg mellom aksjer og aksjefond

For de fleste innebærer det å investere i aksjer å velge mellom disse to investeringstypene:

  • Aksje(også kalt egenkapital) fond eller børsnoterte fond. Disse fondene lar deg kjøpe små biter av mange forskjellige aksjer i en enkelt transaksjon. Når du investerer i fondet, eier du også små biter av disse selskapene. Du kan sette flere midler sammen for å bygge en diversifisert portefølje.
  • Individuelle aksjer. Hvis du er ute etter et bestemt selskap, kan du kjøpe en enkelt aksje eller noen få aksjer som en måte å dyppe tåen i aksjemarkedet. Å bygge en diversifisert portefølje ut av mange individuelle aksjer er mulig, men det krever en betydelig investering.

Det positive med aksjefondene er at de er iboende diversifisert, noe som reduserer risikoen. Investering med enkeltaksjer er at et klokt valg kan gi god gevinst, men sjansen for at enkeltaksjer vil gjøre deg rik, er lav. For det store flertallet av investorer – spesielt de som investerer i sin egen pensjon – er anbefalingen å bygge en portefølje som hovedsakelig består av verdipapirfond.

Bestem budsjettet ditt

For nye investorer er det to spørsmål man må stille seg:

 

  • Hvor mye penger trenger jeg å komme i gang?

 

Hvor mye penger du trenger for å investere i individuelle aksjer, avhenger av hvor dyre aksjene er. Hvis du har dyr smak og et begrenset budsjett, kan en megler som tilbyr brøkdelte aksjer – deler av aksjer – være noe for deg. Men husk, vi liker fond, ikke sant?

  • Hvor mye penger skal jeg investere?

Hvis du investerer gjennom fond kan du tildele en ganske stor del av porteføljen mot aksjefond, spesielt hvis du har lang tidshorisont. En 30-åring som investerer i pensjon kan ha 80% av sin portefølje i aksjefond; resten bør være i obligasjonsfond. Individuelle aksjer er en annen historie. Vi anbefaler å holde disse til 10% eller mindre av investeringsporteføljen din. Det er fordi handel i enkeltaksjer gir større risiko – det har ikke den innebygde diversifiseringen av et fond – og mer praktisk innsats. Disse aksjekursene fortsetter ikke alltid på en oppadgående bane.

Kontroller følelsene dine

Dette er potensielt den vanskeligste delen med å investere. Vær forberedt på å se store svingninger i aksjekursen knyttet til bedriftsnyheter, generell markedskrise og hvem vet hva annet.

Investering er en emosjonell berg-og-dalbane. Det er altfor lett å få panikk og trekke seg ut på feil tidspunkt, eller investere mer enn du har råd til i hva som føles som en vinner. Men det er viktig å holde stø kurs, så lenge du har en langsiktig plan du er fornøyd med.

Det betyr at du vet hvor mye du vil investere til hvilken pris, og hvor langt du er villig til å la en aksje falle før du selger. Disse reglene, samt å velge riktig ordretype når du legger handel, begrenser risikoen og hjelper deg med å kjempe tilbake mot følelsesmessige svingninger.