Senk dine lånekostnader

Høye utgifter på boliglånet kan utgjøre en stor del av inntektene dine, og gir deg da lite å dekke resten av dine faste utgifter hver måned med. Det er best å holde boliglånskostnadene lave og under 30 prosent av inntektene dine, slik at du ikke vil føle det som en økonomisk belastning hver måned. Hvis du lurer på hvordan du senker boliglånet ditt hver måned, er det mer enn én måte å oppnå det målet på.

Hvis du føler at din månedlige utgift på boliglånet er for høyt, er det 5 måter å redusere boliglånet ditt på.

1. Forlenge tilbakebetalingstiden

En enkel måte å redusere avdragene på boliglånet ditt er å forlenge nedbetalingstiden hvis du kan. Du trenger ikke engang å refinansiere boliglånet ditt for å gjøre dette, fordi de fleste långivere vil tilby denne tjenesten mot et lite gebyr.

Hvis du utvider ditt 15- eller 30-årige boliglån til et 40-årig boliglån, vil din månedlige boliglånsbetaling reduseres siden du har mer tid til å betale tilbake lånet ditt ved å strekke ut nedbetalingstiden. Siden du over tid vil betale mer renter på boliglånet er dette alternativet best for låntakere som trenger en umiddelbar løsning og kan vurdere å refinansiere boliglånet i fremtiden.

2. Refinansiere ditt boliglån

Hvis du velger å refinansiere boliglånet ditt, er det en av de beste måtene å bidra til å redusere boliglånsbetalingen og renten, slik at du kan betale mindre i rente over lånets levetid. Du må ha god kreditt for å refinansiere, men det finnes mange refinansieringskalkulatorer tilgjengelig på nettet til å anslå hvor mye du kan spare og hva boliglånet ditt vil bli redusert med.

Merk dog at banken må ha sikkerhet nok i boligen din dersom du skal refinansiere. Det betyr at lånet må være minst 15% nedbetalt i forhold til boligens verdi – og aller helst mer. Dess bedre pant en bank kan ta, dess bedre vil ofte vilkårene være. I denne prosessen kan du også refinansiere forbrukslån, kredittkortgjeld og andre kreditter dersom du skulle ha det og samle det til ett lån.Du kan gå til norskkreditt for å se eksempler på hvor mye du kan spare med refinansiering.

3. Planlegg forskuddsbetaling

Hvis du fortsatt er i den fasen hvor du planlegger å kjøpe et hjem, bør du vurdere å legge til side en stor forskuddsbetaling for å holde det månedlige boliglånet lavt. Du bør ha minst 15 prosent av lånet tilgjengelig selv for å få best rente (hvis du er førstegangskjøper), men det beste er å ha minst 20 prosent av lånebeløpet i egenkapital. Jo mer du sparer i egenkapital, jo lavere blir boliglånet ditt.

4. Bli kvitt topplånet

Hvis du kjøpte huset ditt og hadde mindre enn 20 prosent av kjøpesummen i egenkapital, betaler du sannsynligvis topplån på toppen av din vanlige boliglån som kan legge til flere tusen kroner til den totale kostnaden av ditt boliglån.

Den gode nyheten er imidlertid at du kan bli kvitt topplånet. Først må du betale tilbake nok av boliglånet ditt slik at du får minst 20 prosent egenkapital i hjemmet ditt. Deretter kan du be om å slippe ditt topplån. Din utlåner kan sende en takstmann til eiendommen din for å verifisere hvor mye egenkapital du har i hjemmet ditt før du blir kvitt topplånet, men uansett om den blir fjernet, vil dine boliglånsutgifter bli senket.

5. Gjør ekstra betalinger mot prinsippet

Hvis du heller vil at låneavdragene skal minske senere, bør du faktisk vurdere å foreta ekstra innbetalinger på boliglånet ditt hver måned. Som med all gjeld som har en rente, vil jo mer du setter inn på lånet, jo raskere betaler du gjelden og i mellomtiden kan dine ekstra innbetalinger bidra til å redusere det du skylder i fremtiden.

Hvis du klarer å foreta doble nedbetalinger hver måned i et år, vil du redusere prinsipiell saldo på lånet ditt, betale mindre i renter, og muligens få mer egenkapital, slik at du kan slippe topplån hvis du har det

Å gjøre ekstra innbetalinger er ikke alltid lett, men hvis du har en husholdning med dobbel inntekt, mottar pengegaver eller bonuser på jobben, kan du prøve å få det til.